Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2018 22:44 - Пергамон
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2735 Коментари: 4 Гласове:
18

Последна промяна: 23.11.2019 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пергамон (на старогръцки: Πέργᾰμον) е известен античен град от елинистичната епоха, столица на Пергамското царство, отделило се от Македония след смъртта на Лизимах и съществувало от 283 до 133 пр. н. е. Намира се в Западна Мала Азия близо до днешния турски град Бергама. В древногръцката митология Пергамон е основан от сина на Андромаха и нейния първи съпруг Хелен, брат на Хектор. Той бил наречен Пергам в чест на цитаделата на древна Троя. Градът е споменат в Библията в книгата Откровение. Пергамското царство било верен съюзник на Рим. В своя разцвет градът бил пазен от здрава крепостна стена с порта, наречена Вратите на Евмен. Евмен І и Евмен ІІ били царе на Пергамон. Над града се издигал Акропола, където бил двореца на Пергамските царе. Пергамон имал втората библиотека в света след Александрийската. В нея се пазели 200000 книги от пергамент. Книгите обаче станали сватбен подарък от Марк Антоний за Клеопатра. Именно в Пергамон бил изобретен пергамента поради забраната на Птолемеите да се изнася папирус от Египет. Античният град имал амфитеатър, светилище на Хера, храмове на Деметра и Дионис и Асклепион, който е смятан за първата болница в света. Пергамон обаче е световноизвестен с олтара си, който днес се намира в наречения на него Pergamon Museum в Берлин. Имал съм честта преди години да го видя няколко пъти и мога да кажа, че наистина е впечатляващ. От 1878 до 1886 и 1900 до 1906 немските археолози Карл Хуман и Ернст Курциус започват разкопки в Пергамон в района на Акропола. Те са извършени, за да спасят олтарните фризове и да се открият основите на сградата. По договор с турското правителство намерените фрагменти стават собственост на музеите в Берлин. Така олтарът, посветен на Зевс, се озовал в Музея Пергамон на Острова на музеите в Берлин. Музеят е открит през 1930, като специална огромна зала е отделена именно на олтара. Олтарът е датиран в 180 – 160 пр. н. е. и е едно от най-внушителните произведения на елинистичното изкуство. Олтарът, изложен сега в музея, е широк 35.64 m и дълбок 33.4 m. Само стълбището му е почти 20 m. Италианските реставратори са го възстановявали цели 20 години от 1910 до 1930. Пергамон се запазил като град в римско и византийско време. Бил е резиденция на християнски епископи. От това време е и Червената базилика, от която са останали стени. През 716 е завладян от арабски нашественици. В първата половина на ХІV век е превзет от турците. От 2014 Древният Пергамон е включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vaquero - laval,
06.05.2018 08:54
"По договор с турското правителство намерените фрагменти стават собственост на музеите в Берлин."
Глупави са били турците тогава.
цитирай
2. laval - Тогава още
06.05.2018 10:56
е била Османската империя и не са се интересували от старините. Същото е и с Троя.
цитирай
3. didanov - здравей лазаре
06.05.2018 23:00
Пергамос според митолоията е много по-стар град от Пергамското царство. Името на града води началото си от Пергам, син на Пир и внук на Ахил и отвлечената от Троя жена на Хектор - Андромаха. Пергам бива обучен и възпитан от третия мъж на Андромаха - братът на Хектор - Хелен в царството му в Епир(около 13 век пр.н.е). След като възмъжава Пергам се заселва в Мала Азия и построява два града - Пергамос в чест на троянската цитадела и Андромахия - в чест на майка си. Хубаво е да се спомене, че много векове преди и след Троянската война околностите на древния Пергамос са населявани от траките-мизи. Поздрави
цитирай
4. laval - Благодаря!
07.05.2018 09:09
Благодаря за това допълнение, Диданов! Аз съм го написал така, както го намерих като информация. И в двата случая обаче основател на града е Пергам, син на Андромаха. И да, там е била областта Мизия, само че в Мала Азия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101183
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962